Какво е Print On Demand или Печат при поискване...

blog post cover

Печат при поискване: Нискорисков начин да започнете онлайн търговияИмате нова бизнес идея? Или имате талант? Вие сте дизайнер, художник, искате допълнителен пасивен доход?  Tогава онлайн продажбите могат да бъдат идеален начин за осигуряване на допълнителни приходи от вашата креативност. Време е да разгледате печата при поискване като модел за вашия бизнес.

Тениски, суичери, блузи, детски бодита, шапки, чаши и др. Можете да отпечатате своите дизайни върху продукти и да ги продавате онлайн. Въпреки това, ако тръгнете по традиционния път на закупуване и поддържане на собствен инвентар, може да останете с купчина продукти, които не се продават.

Услугата за печат при поискване предлага по-лесен начин да избегнете инвестициите и рисковете, като ви позволява да преминете от създаване към продажба на продукти без да ги произвеждате сами.

Това ръководство ще ви даде общ преглед и съвети как да започнете своя Print On Demand бизнес!

Какво е печат при поискване и как работи?Бизнесът моделът с отпечатване при поискване е процес, при който работите с доставчик на продукти. След направена от вас заявка той ги персонализира, опакова и изпраща до вашите клиенти.

Вие не плащате за продукта, докато действително не го продадете, и клиентът плати на Вас!  Така че няма нужда да купувате на едро или да подържате складови наличности.

С услугата за печат при поискване, след като реализирате продажба във вашия онлайн магазин, Вие я прехвърляте за обработка към доставчика.  Когато сте настроили профила си в Print On Demand платформата са необходими само няколко кликвания, за да завършите поръчката. Всичко от дигитален печат до опаковане на продукта и доставка, се поема от вашия доставчик, тоест ние :)

Възможностите на Print On Demand модела:

 • Тестване на бизнес идея или нова продуктова линия за съществуващ бизнес без да инвестирате в скъпа техника и стоки.
 • Осигурете приходи от аудитория, която сте изградили(печат при поискване е чудесен вариант, ако сте YouTuber или Инфлуенсър, който иска да прекара времето си в създаване, вместо да изпълнява поръчки)
 • Създавайте оригинални продукти за ниша от клиенти (напр. тениски за хора, които са активни спортисти)
 • Отпечатайте еднократни или малки партиди тениски, потници, суичери, бузи, чаши и други стоки
 • Създавайте продукти бързо.След като имате дизайна, можете да създадете продукта и да го пуснете за продажба за минути.
 • Не се ангажирате с изработването и изпращането на продукта. .Доставката и изпълнението не са ваша грижа, а на вашия доставчик. След продажбата вие просто отговаряте за обслужването на клиентите.
 • Ниска инвестиция, по-нисък риск. Тъй като не притежавате физически инвентар, е по-лесно да добавяте или премахвате продукти, да тествате идеи или да променяте подхода си.


Създаване на дизайни, ако не сте дизайнер?


Дизайнът играе решаваща роля за създаването на успешни продукти при Print On Demand модела. Не е нужно да сте графичен дизайнер, за да имате оригинални дизайни. Последните проучвания показват, че близо 30% от продавачите използват готови изображения за своите магазини.

Ако ползвате услугите на графични дизайнери трябва да им посочите, че вашият дизайн трябва да бъде подходящ за дигитален печат. Това означава, че трябва да се записва с разделителна способност от 300 точки на инч (dpi). Желателно е изображенията, които качвате да са със същия размер като областта за печат на продукта.

Имайте предвид, че спецификациите за печат ще се променят в зависимост от използваната техника на печат.

Файлът, който качвате, ще бъде PNG. Имайте предвид, че ако използвате прозрачен фон, цветът на тениската ще бъде вашият фонов цвят!

Къде да намерите дизайнерски идеи и дизайнери?

Можете да намерите графични дизайнери, с които да работите в Behance, Fiverr или 99designs,  Просто ги насочете към дизайните , от които имате нужда. Ето как можете да добавите яснота за дизайнерски проект:

 • Споделете представа за вашата аудитория. Кажете на графичните дизайнери към какво е насочена вашата аудитория. Показването на вашия уебсайт може да им помогне.
 • Обяснете ясно какво искате.
 • Дайте примери за вдъхновение. Дайте им препратка, върху която да базират дизайна, или посочете минали работи, които сте харесали.

Има много талантливи дизайнери, така че трябва да можете да намерите някой, който да реализира вашата идея. Наистина трудната част е да разберете какво искате да проектирате на първо място.

Това ще зависи от вашата аудитория за продукта, но можете да намерите вдъхновение за дизайна на:

 • Pinterest
 • Фейсбук страници
 • Онлайн платформи и социални мрежи, където са вашите потенциални клиенти.


Съвети как да започнете с печат при поискване


Използването на услуга за печат при поискване може да е по-лесно, отколкото да управлявате собствения си инвентар, но има някои съображения, с които трябва да сте наясно.

1. Винаги поръчвайте мостри

Осигуряването на качеството е от съществено значение, когато използвате услуги за печат при поискване, за да продавате онлайн.

Искате да гарантирате, че вашият продукт изглежда така, както сте си представяли, тогава най-добрият начин е да бъдете свой собствен клиент. Изпитайте от първа ръка какво е да получавате продуктите си.

Освен осигуряването на качество на продукта, мостри е добре да имате под ръка, за да направите свои собствени снимки на продукти за вашия уебсайт и профили в социалните медии.

2. Обърнете внимание на времето за доставка

Задайте точни срокове за България и чужбина.Проверете сроковете, които дават куриерските фирми до различни дестинации. Независимо от времето за доставка, не забравяйте да добавите и 1-3 работни дни за изработка в зависимост от продукта.

3. Намерете своята ниша и изградете аудитория

Наличието на ясно дефинирана аудитория (напр. собственици на кучета) всъщност може да ви помогне да намалите разходите за привличане на клиенти и да увеличите максимално потенциалните си печалби. Така вашето таргетиране ще бъде много по-прецизно.

Наличието на ниша улеснява разрастването на аудитория, която се превръща в клиентела. Някои маркетингови тактики, които можете да опитате веднага:

 • Започнете акаунт в Instagramи създайте съдържание, което да е интересно за вашата аудитория.
 • Похарчете $10 за реклами във Facebook, за да тествате продуктите си с целевия си пазар.

Увеличаването на аудиторията е задължително за изграждане на дългосрочен бизнес, при Print on Demand модела!

4. Създайте свой собствен онлайн магазин

Нямате интернет магазин? Нямате време да го създадете? Нямате подходящите продукти? Имате Идеи. Имате Талант. Имате Нюх. Открили сте пазарна ниша… Регистрирайте се при нас и направете заявка! В рамките на един работен ден, вие ще имате напълно функционален и завършен БЕЗПЛАТЕН ЕЛЕКРОНЕН МАГАЗИН!

Можете също да създадете магазин в някои от големите маркетплейси, където се продават персонализирани продукти - Etsy, eBay и Amazon.

Проектирайте, тествайте, продавайте и развивайте


Услугите за печат при поискване предлагат  визможности за начало на нови предприемачи или за всеки, който просто иска да тества идея, преди да инвестира в нея.

Най-голямото предимство на модела за печат при поискване е гъвкавостта, която предоставя на вашия бизнес, и времето, което ви дава, за да се съсредоточите върху растежа.

ПИШЕТЕ НИ

НАМЕРЕТЕ НИ

 • Пловдив 4000, ул. Нестор Абаджиев 57 Б
 • +359 882913578
 • info@printondemand.bg
contact